Kullanıcı Arayüzü(UI) ve Kullanıcı Deneyimi(UX) Farklılıkları

Teknoloji
Web dünyasının hızlı gelişimi, yeni işkollarının oluşması için bir altyapı oluşturdu. Eskiden bir web sitesinin tüm adımları tek bir uzman tarafından tamamlanırken, günümüzde kodlama, html ve tasarım gibi tüm adımlar farklı uzmanlar tarafından sizin ihtiyaçlarınıza göre oluşturuluyor. Bu yazımız içerisinde ise sizinle, web sitenize gelen ziyaretçileri yakından etkileyen kullanıcı arayüzü(UI) ve kullanıcı deneyimi(UX) terimleri arasındaki farklılıkları paylaşacağız.

Kullanıcı Arayüzü (User Interface) Nedir?

Kullanıcı arayüzü, bir yazılım ya da donanımı kullanan kullanıcının erişebildiği kısım olarak tanımlanabilir. Örneğin, bir web sitesini ziyaret ettiğinizde, web sitesi üzerinde gördüğünüz her noktanın tasarlanması denilebilir. UI tasarımının sade ve kullanışlı bir yapıda olması, hem müşteri hem de marka açısından kritik bir öneme sahiptir.  Bu nedenle markalar, hedef kitle araştırması yapmadan önce bu tasarımı kesinleştirmezler.

Kullanıcı Deneyimi (User Experience) Nedir?

Kullanıcı deneyimi ise kullanıcı arayüzünün tasarımı dahil olmak üzere tüm tasarımların daha kullanıcı dostu, pratik ve hızlı kullanılması için geliştirir. Kullanıcı deneyiminin temel amacı, yapılan işlemin kullanıcı açısından sorunsuz, basit ve pratik bir şekilde işlemesini sağlamaktır. Arayüz tasarımında halihazırda var olan bir özelliğin, kullanıcı erişilebilirliğini ölçmek UX tasarımına örnek olarak verilebilir.

Kullanıcı Arayüzü(UI) ve Kullanıcı Deneyimi(UX) Arasındaki Farklar

Kullanıcı arayüzü ve kullanıcı deneyimi terimleri oldukça sık karıştırılmaktadır. Her iki alanın kullanıcı etkileşimi tasarlamaya yönelmesi ise terimlerin karıştırılmasında başlıca gelen nedendir. En basit şekilde kullanıcı deneyimini, kullanıcı etkileşimini oluşturan tasarım uzmanlığı; kullanıcı arayüzünü ise kullanıcı etkileşimini artıran detay tasarımcılığı olarak tanımlayabiliriz.

•UX web tasarımını kullanışlı hâle getirirken, UI web tasarımını güzelleştirir.

Kullanışlı bir ürün sunmanız, potansiyel müşterileriniz açısından daha önce talep edilmemiş olan ihtiyaçları gidermenizi sağlar. Bu çerçevede kullanıcı deneyimi tasarımı yapan kişiler rakip analizi ve hedef kitle analizi yaparak bir şablon oluştururlar. Kullanıcı arayüzünü geliştiren uzmanlar ise daha önceden UX uzmanları tarafından oluşturulan bu şablon üzerinde değişiklik yaparlar. Şablonda bulunan her detayın kullanıcıya özel renklerle, yazı karakterleriyle tasarlanma sürecidir. Bu tasarımın sonunda kullanıcı deneyiminin hedeflenen düzeye çıkması, tasarımın yalın, hızlı ve akıcı bir yapıda olması beklenir.

•UX kullanıcı amaçlarını hedefler, UI kullanıcıların duygularını hedefler.

Kullanıcı deneyimi tasarımcıları, web sitenizi ziyaret eden veya ziyaret edebilecek olan potansiyel kişiler için neyin önemli olduğunu analiz eder. Bu anlamda, belirli prototip tasarımlar oluşturulur ve amaca uygunluğu test edilir. Bunun ardından kullanıcı arayüzü tasarımcıları devreye girerek, kullanıcıların web sitenizle bir bağ kurması için gerekli olan tasarım detayları üzerinde çalışırlar. Kullanıcıların web sitenizle bağ kurması ise ikinci bir geri dönüş için oldukça önemlidir.

•UX her alanda esnek şekilde kullanılabilir, UI tasarlandığı arayüze sabit olarak çalışır.

Kullanıcı deneyimi sadece web sitesi tasarımında değil, üretim, pazarlama ve çeşitli süreçlerle de kullanılabilir. Bu sayede kullanıcı deneyimleri ölçülür ve eksikler giderilir. Kullanıcı arayüzleri ise oluşturuldukları alanda kullanılır. Kullanıcı arayüzleri ise günümüzde sadece web siteleri ve mobil cihazlar için değil, bulaşık makinesinden otomat sistemlerine kadar her alanda kullanılmaktadır.

 

17 Kasım 2021 Çarşamba tarihinde yayınlandı.



Sosyal Medyada Paylaş
İletişim