Yapay Zeka (AI) Nedir? Yapay Zeka Örnekleri

Teknoloji
Teknolojinin hızla gelişmesiyle beraber devrim niteliğinde bir yeniliğe imza atılarak yapay zeka birçok alanda kullanılmaya başlandı.

Teknolojinin hızla gelişmesiyle beraber devrim niteliğinde bir yeniliğe imza atılarak yapay zeka birçok alanda kullanılmaya başlandı. Farklı uygulamaların tabanında kullanılan yapay zeka, özel hayattan iş yaşamına kadar etki etmeyi başarmıştır.

Zaman ve iş gücü tasarrufu yapılmasına olanak tanırken hata riskini minimize ederek çalışan yapay zekanın gelişmeye devam ederek pek çok alana yayılacağı tahmin ediliyor. Bu yayılmanın olası sonuçları ise tartışma konusu olmaktadır.

Yapay Zeka Nedir?

Birçok avantaj sağlayan, etkileri hakkında dünyayı ikiye bölerek tartışma konusu haline gelen yapay zeka nedir? İnsan zekasının bilgisayara kopyalanması sonucu ortaya çıkan yapay zeka öğrenme, düşünme ve analiz gibi yeteneklere sahiptir. Bu yeteneklerini hızlı bir şekilde geliştirip kullanabilen yapay zeka, neredeyse her alanda kullanılabiliyor.

Peki yapay zeka söz konusu olduğunda sıklıkla bahsedilen AI ne demektir? AI, Artificial Intelligence’in kısaltmasıdır. Yapay zeka olarak çevrilen bu kelime, insan zekasına benzeyen yapısı ile dikkat çekiyor.

Yapay Zeka Türleri Nelerdir?

Yapay zeka AI çeşitli kullanım avantajları ve özelliklerinden oluşan birçok farklı türe sahiptir. Büyük bir teknoloji devrimi olarak görülen yapay zeka türlerine dair detaylı bilgi edinerek ihtiyaç duyduğunuz alanlarda kullanabilirsiniz.

  • Machine Learning
  • Deep Learning
  • Natural Language Processing

En yaygın olan yapay zeka türleridir.

Machine Learning

‘’ML’’ olarak kısaltılan Machine Learning, uzun yıllardan beri iş hayatında kullanılıyor. Yapay zeka türü farklı bilgisayarlarda bulunan bilgilerin toplanmasını sağlar. Toplanan veriler insan gücünün yapabileceğinden daha hızlı bir şekilde analiz edilerek ihtiyaç duyulan bilgiye ulaşılır.

ML ağırlıklı olarak risk analizi, portföy yönetimi, GPS, pazarlama hedefleri ve dolandırıcılık tespiti gibi amaçlar ile kullanılıyor.

Deep Learning

Deep Learning teknolojisinde belirlenen bilgilerin sistematik şekilde toplanmasını sağlayan sinir ağları bulunur. e-ticaret ve çevrimiçi video platformlarında sıklıkla kullanılan yapay zeka türü, kişiselleştirilmiş hizmet sunulmasına olanak tanır. Gerekli durumlarda planlı müdahale yapılan uygulamaların verimi artar.

Natural Language Processing

En sık duyulan NLP, verileri insanların ihtiyaçlarına uygun şekilde düzenleyerek anlaşılır hale getiriyor. Özellikle dil konusunda son derece etkili olan NLP, hızlı bir şekilde gelişiyor. Kelime, sözcük grubu, tercüme, diyalog gibi pek çok işlemi gerçekleştiren NLP, iş yaşamında önemli bir yer tutmaya başlamıştır.

Yapay Zeka Kullanım Alanları

Yapay Zeka Kullanım Alanları

Yapay zeka kullanım alanları açısından oldukça geniş bir yelpaze sunmayı başarıyor. Otomatik sohbetlerden sesli asistanlara, içerik üretiminden siber güvenliğe kadar her alanda yapay zeka kullanımı artıyor. Yapay Zeka Kullanım Alanları şunlardır:

  • Otomatik Sohbet
  • Sesli Asistan
  • Sağlık Hizmeti
  • Otomatik Sohbet
  • Çevrimiçi Video İzleme Platformları
  • Siber Güvenlik
  • İçerik Üretimi

Otomatik Sohbet

Web sitelerinde bulunan ve müşteri deneyimini iyileştirmek amacıyla kullanılan otomatik sohbet pencereleri, yapay zekanın en sık kullanıldığı alanı yaratır. Müşterilerin sorularına yanıt alabileceği sohbet robotları sayesinde markalar 7/24 müşteri hizmeti sunuyor.

Sesli Asistan

Farklı uygulama ve cihazlarda bulunan sesli asistanlar, insanlara büyük kolaylık sunan yapay zeka kullanım alanlarından birisidir. Sesinizi tanıyan ve hakkınızdaki bilgileri analiz eden asistanlardan dilediğiniz konuda yardım alabiliyorsunuz.

Sağlık Hizmeti

Hastalık tespit, analiz ve tedavi süreçlerinin süresini kısaltarak erken müdahale şansını artıran yapay zeka, oluşturulan algoritmalar ile sağlık hizmetlerinden yüksek verim elde edilmesine imkan sunuyor.

Çevrimiçi Video İzleme Platformları

Çevrimiçi video izleme platformlarında kullanıcılara sunulan kişiselleştirme özelliğinin önemli bir parçası olan yapay zeka; aratma geçmişi ve izleme geçmişi gibi hareketlerinizi analiz ederek ilginizi çekebilecek içeriklerin sizinle buluşmasına yardımcı olur. Bu durum kullanıcıların sitede daha fazla vakit geçirmesine olanak tanır.

Siber Güvenlik

Güvenlik alanında oldukça kısa bir geçmişi bulunan siber suçların önlenmesi ve tespit edilmesi oldukça zordur. Yapay zeka tabanlı uygulamalar, siber güvenliğin sağlanmasına etki eder. Bireylerin internetteki hareketlerini analiz ederek suç teşkil eden davranışların güvenlik güçlerine iletilmesini sağlar.

İçerik Üretimi

Yapay zekanın kullanım alanları arasında öne çıkan içerik üretimi, pratik bir şekilde markaların hareket kazanmasını sağlar. İnsan hatalarını en aza indirgeyen yapay zeka zeminli uygulamalar, sanal ortamdaki bilgileri toplayıp analiz ederek kısa süre içerisinde içerik üretir.

Yapay Zekanın Avantajları Nelerdir?

Pek çok alanda kullanıma uygun şekilde tasarlanıp geliştirilen AI avantajlı özelliklere sahiptir. Yapay zekanın avantajları şunlardır:

  • Yapay zekanın avantajları arasında bulunan otomasyon, çeşitli yönlerden oldukça etkilidir. Üretimi artırma, sürdürülebilir hammadde kullanımı, yüksek ürün kalitesi, kısalan teslimat süresi gibi birçok özellik sunar.
  • Geliştirilmiş araştırma ve veri analizi yapan yapay zeka, verileri işleyerek çeşitli olasılıkların hesaplanmasında etkin bir şekilde kullanılabilir.
  • Markalar için müşteri deneyimini iyileştirmek amacıyla kullanılan yapay zeka, zaman kısıtlaması olmadan anlık iletişim kurulmasına yardımcı olur.
  • Verileri toplayarak detaylı bir analiz yapılmasını sağlayan yapay zeka zeminli uygulamalar, özellikle iş dünyasında verilen kararların risklerini minimize etmeyi başarır.
  • Derin öğrenme modelleri sayesinde karmaşık ve çözümü uzun süren sorunlar için ideal özelliklere sahiptir. Yapay zeka tıp, güvenlik, endüstri başta olmak üzere neredeyse her sektörde ihtiyaç duyduğunuz cevapları almanızı sağlar.
  • Tıp alanında devrime yol açan AI, hastaların uzaktan izlenebilmesine imkan tanımıştır. Hastalık takibi ve hastalık riski gibi durumların önceden tahmin edilmesinde faydalı olacağı da düşünülüyor.
  • Yapay zeka, şirket ve bireyleri tekrarlı işlerin monotonluğundan kurtaran altyapısı ile sıklıkla tercih ediliyor.
  • Gelişmiş veri toplama ve analiz yeteneği ile hataların en aza indirgenmesine olanak tanıyan yapay zeka, iş verimliliğinin artırılmasına yardımcı oluyor.

İş Dünyasında Yapay Zeka

Araştırmalara göre yapay zeka programı şirketlerin %31’i tarafından kullanılıyor. Zaman içerisinde yükseleceği tahmin edilen bu oran, yapay zekanın sağladığı geniş kullanım alanı ve avantajları gösteriyor.

İş yaşamında pazarlama hedefleri, finans, müşteri hizmetleri, tedarik zinciri, operasyon yönetimi, kalite kontrol, optimizasyon, veri toplama ve analiz gibi çeşitli alanlarda kullanılabilen AI, hata riskini minimize etmeyi başarır.

Yapay Zekanın Geleceği

Yapay zekanın ortaya çıkışından çok önce, yapay zekanın geleceği ile ilgili birçok teori ortaya çıkmıştır. Bu teoriler distopya ve ütopya olarak ikiye ayrılabilir. Yapay zekanın doğru kullanıldığı teoriye göre insanların yaşam kalitesinde bir artış görülecektir. Distopik gelecekte ise yapay zeka, insan kontrolünden çıkarak kendi hakimiyetini kuracaktır.

Son derece hızlı bir şekilde gelişmekte olan yapay zekanın geleceği hakkında farklı tahminler olsa da günümüzde oldukça fazla avantaj sağladığı gerçeği yadsınamaz.

En Çok Kullanılan Yapay Zeka Uygulama Örnekleri

Özel olarak tasarlanıp geliştirilen yapay zeka örnekleri çeşitli özellikleriyle pek çok alanda kullanılıyor. Kullanım alanına uygun şekilde oluşturulan yapay zeka uygulamalarının kullanıldığı şirketlerin başında Google, Microsoft, Apple ve Amazon yer alıyor.

ChatGPT

ChatGPT

Yapay zeka kullanımının öne çıkmasını sağlayan ChatGPT, sorulan soruları açık ve net bir şekilde cevaplıyor. Hangi dili kullandığınızı algılayarak harekete geçen uygulama, internette bulunan bilgileri toplayıp analiz ederek cevap veriyor. Hala gelişmekte olan ChatGPT’nin kullanımında bilgilerin doğruluğuna dikkat edilmesi son derece önemlidir.

Mid Journey

Kusursuz görsellerin ve hikayelerin saniyeler içerisinde hazırlanmasına imkan tanıyan Mid Journey, detaylı olarak verdiğiniz tarifi algılayarak dilediğiniz görsel veya yazının oluşturulmasını sağlar.

Google Bard

Google Bard

Google’a ait bir sanal asistan olan Google Bard, birçok farklı elektronik cihazda etkili bir şekilde kullanılabilir. Telefon, ev aletleri ve bilgisayarlarda sıklıkla tercih edilen Google Bard çeviri, arama, yol tarifi gibi özelliklerden oluşur.

Siri

Siri

Apple şirketinin akıllı asistanı Siri, en sık kullanılan yapay zeka tabanlı uygulamalar arasında yer alır. Apple markasına ait bütün cihazlarda yer alan Siri mesaj gönderme, arama yapma, soru cevaplama gibi özelliklere sahiptir. Akıllı ev sistemlerinin kontrolünde de etkili olan Siri, farklı dil seçeneklerinden oluşur.

Amazon Alexa

Amazon tarafından tasarlanan Alexa isimli sanat asistan, yapay zeka tabanına sahiptir. Akıllı asistan sözcükleri metin haline getirmek, alarm kurmak, mesaj atmak, arama yapmak ve soruları cevaplamak gibi hizmetler sunar. Alexa’yı kullanarak televizyon, tablet, akıllı ev sistemleri kontrol edebilirsiniz.

21 Kasım 2023 Salı tarihinde yayınlandı.



Sosyal Medyada Paylaş
İletişim