Organik Tıklama Oranı Nasıl Artırılır?

E-Ticaret
Siteler üzerinde tık sayısını arttırmanın belli yolları vardır. Sitenize birden fazla kişinin birçok kez tıklaması demek, sizlerin arama sonuçlarında değerli bir sırada çıkmanız anlamına gelir. Bundan dolayı da CTR yani Organik Tıklama Oranı denilen oran oldukça önemlidir.

Organik Tıklama Oranı Nasıl Artırılır?

Özellikle son dönemde Google gibi arama motorları gelişmiş robotlar sayesinde denetleniyor. Bundan dolayı da bot hesaplardan alınan tıklar ile organik kullanıcıların tıklamaları arasındaki fark oldukça öne çıkmaya başladı. Reklamlı sayfalar konu dışında kaldığı takdirde, en çok tık alan sayfaların Yandex, Google gibi arama motorlarında üst sıralarda çıktığını görürsünüz. Bunun nedeni organik tıklama oranlarının fazla olmasıdır. Google’ın SERP’inde organik tıklamaların oldukça önemli bir yeri olduğunu son dönemlerde gelişen bu robotlar karşınıza çıkarır. Bu da çeşitli yollarla organik kullanıcıların sayfalarınıza çekilmesi gerektiği sonucunu doğurur. SERP’e giden arama sorgulamaları içerisinde Google, organik kullanıcıların en sık ziyaret ettiği siteleri üst sıralara alır. Bu siteleri üst sıralara çıkmasında çeşitli SEO kurallarının da geçerli olduğundan bahsedilebilir. Ancak işe organik kullanıcıların tıklaması konusundan bakılacak olduğunda bu konunun detaylıca ele alınması önemlidir.

Organik Tıklama Oranı ile Üst Sıralarda Olun

Bir markete gittiğinizde bilinçaltınızda yer edinen peynir markasını mı yoksa markete yeni gelen markayı mı tercih edersiniz konusunda pek çok kullanıcı genel alışkanlıkları kırmaktan yana olmaz. Yani, A markasının peynirini sürekli alıyorsa kendine yeni tatlar deneme şansı bırakmaz. Bazı durumlarda ise A markası markete gelmemiş ya da tükenmiştir. Bu gibi durumlarda B markasının peynirini alarak kendine alternatif üretir. Tıpkı bunun gibi, arama sonuçlarında da aradığınız şey ilk satırda yoksa daha altlardaki satırlara bakar ve doğru bilgiye ulaşmaya çalışırsınız. Ancak hiçbir kullanıcı arama motorunun 8 ya da 9. sayfasına kadar veri arayışını sürdürmez. Çünkü zaten ilk sayfada değilse, aradığı veri muhakkak ikinci sayfada karşısına çıkacaktır. Bundan dolayı da arama motorlarının çeşitli kuralları baz alarak sıraladığı sonuçlar, üst sıralarda kendine yer bulacaktır.

Organik Takipçiler Organik Tıklama Getirir

Kullanıcıların pek çoğunun arama motorlarındaki ilk sayfa sonuçlarından aradıklarını bulduğundan bahsedilirse, asıl hedefiniz bu sayfada yerinizi almak olmalıdır. Bu anlamda organik tıklama konusunda da organik takipçileriniz ile buluşmuş olursunuz. Organik takipçi kitlesine ulaşmak için, Google botlarının tanımlamalarına çeşitli tekniklerle yardımcı olabilirsiniz. Bunun için başarılı bir başlık etiketi ve bunun yanında Meta açıklaması kullanmak önemlidir. Bunların yanında nitelikli Snippet kullanımı da sayfanızı SERP’te üst sıralara çıkaracaktır. Snippet’leri site başlıkları altındaki kısa açıklamalar olarak nitelendirebilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak başarılı bir SEO çalışması sonucunda da gerekli anahtar kelimeleri yeterli oranlarda kullanmanız sizlere kolaylıkla organik tıklama kazandıracaktır.

 

10 Mart 2021 Çarşamba tarihinde yayınlandı.



Sosyal Medyada Paylaş
İletişim