Pazarlamacılar 2021 Yılında Yanıldı / 5 Yanlış Sosyal Medya Tahmini

Sosyal Medya
Bu yazımızda pazarlamacıların 2021'de yanlış yaptıkları 5 sosyal medya tahminini ve gelecekte daha iyi tahminler yapma stratejilerini ele alacağız.

Her yıl pazarlamacılar önümüzdeki yıldaki eğilimleri ve değişimleri tahmin ediyor. Burada, pazarlamacıların 2021'de yanlış yaptıkları 5 sosyal medya tahminini ve gelecekte daha iyi tahminler yapma stratejilerini ele alacağız.

2021'in 5 Kötü Sosyal Medya Tahminleri

 

1. TikTok çılgınlığı zirveye ulaşacak.

 

ABD'de yasaklanma tehditlerine rağmen(ve aslında Hindistan'da yasaklanmış olmasına rağmen) TikTok oranlara meydan okumaya ve istikrarlı bir oranda büyümeye devam ediyor. Aslında uygulama 2021'in sonunda dikkate değer bir kilometre taşına ulaştı.

 

(Aylık bir milyar aktif kullanıcı)

 

Popülerliğine rağmen bazı pazarlamacılar TikTok’u tamamen reddetmiş olabilir. Bu da TikTok’u kaygısız dansların yer aldığı bir platforma indirgemiş olabilir. Dijital pazarlama ile yaratıcı olmak isteyen markalar için uygun bir seçenek haline geldi. Öyle ki 2021'de TikTok for Business'ı piyasaya sürdü ve pazarlamacıların platformda reklam kampanyaları oluşturmasına ve yönetmesine izin verdi.

 

HubSpot Blog’unun 1000'den fazla pazarlamacıdan oluşan anketine göre %85'lik bir kesim 2021'de en etkili sosyal medya formatı olarak kısa biçimli videoları (TikTok'takiler gibi) gösterdi. Aslında, pazarlamacıların yarısından fazlası (% 52) bu yıl TikTok'a yatırımlarını artırmayı planlıyor.

 

2. Facebook eskimiş olacak.

 

Bir anda yoğun ilgi gören, Instagram ve TikTok GenZ için tercih edilen platformlar yüzünden Facebook’un eskisi kadar aktif kullanılmayacağı ön görüldü. Fakat Facebook halen günlük 1,5 milyardan fazla aktif kullanıcı çekiyor ve bu da onu dünya çapında en popüler sosyal medya platformu haline getiriyor. Platformdaki en büyük demografik grup olan millennials ile büyük ölçüde sallanıyor.

 

Sosyal medya pazarlaması söz konusu olduğunda Facebook oldukça güçlü. HubSpot Blog'un 1000'den fazla pazarlamacıdan oluşan anketine göre Facebook, 2021'de en yüksek yatırım getirisi ve katılım oranına sahip platform olarak belirtildi. Sosyal medya pazarlamacılarının %25'inin 2022'de diğer platformlardan daha fazla yatırım yapmayı planlaması şaşırtıcı değil.

 

Yalnızca bu istatistiklerden, Facebook'un dijital reklamcılık için hala gelişen bir iş olduğu açıktır. Canlı videoya, Facebook Mağazalarına ve hikayelerine genişlemesiyle pazarlamacılar tek bir merkezi konumda yeni reklam biçimlerini de deneyebilir.

 

3. TikTok, influencer marketing için tercih edilen platform olacak.

 

Popülerliğine rağmen 2021'de influencer marketing söz konusu olduğunda TikTok geride kaldı.

 

Bunun yerine, başlık, influencerlarla yapılan anlaşmalar için tercih edilen platform olarak sıralanan Instagram ön plandaydı.. Öyle ki, pazarlamacıların %97'si bu yıl Instagram'da influencer pazarlamaya yatırımlarını artırmayı planlıyor.

 

Anketimiz ayrıca influencer marketing'i 2021'deki en büyük yatırım getirisi ile en popüler trend olarak ortaya koydu. Bu yükselişin en dikkat çekici nedeni mikro influencerın artmasıdır. Mikro influencerlar, ana akım bir ünlünün ağır fiyat etiketi olmadan yüksek oranda meşgul kitleler sağlar ve bu tür pazarlamayı çeşitli markalar için daha erişilebilir hale getirir.

 

4. Sesli sohbet odaları büyük yatırım getirisi sağlayacak.

 

Anketimize göre pazarlamacıların %15'i bu yıl sesli sohbet odalarına yatırımlarını azaltmayı planlıyor.

 

Düşük yatırım geri dönüşüne sahip olmasına rağmen birçok pazarlamacı yüksek katılım oranlarını bildiriyor. Sosyal medya pazarlama hedefleriniz katılımı ve marka bilinirliğini artırmaksa bu ses uygulamaları işinize yarayabilir.

 

Pazarlamacıların %44'ü bu yıl ilk kez podcast'lerden ve ses tabanlı içerikten yararlanmayı planlıyor.

 

5. İş yerine döndüğümüzde remove iş modeli etkisini kaybedecek.

 

Birçok işyeri, çalışanların ofiste veya uzaktan çalışabileceği karma bir çalışma modeli benimsemiştir. Kuruluşların %51'i COVID sonrası bir dünyada karma çalışmaya geçmeyi planlıyor.

 

Pazarlamacıların %64'ü Facebook Live, Instagram Live ve YouTube Live gibi canlı video ve akışa yatırımlarını 2022'de artırmayı planlıyor.

 

Daha iyi Sosyal Medya Pazarlama Tahminleri Nasıl Yapılır?

 

Pazarlama alanında, eğilimler ışık yıllarında hareket eder. Pazarlamacılar olarak kendimizi gelecek adına donatabilmek için tahminlerde bulunmak esastır. Burada, daha iyi sosyal medya pazarlama tahminleri yapmanın üç yolunu ele alalım:

 

Güncel kalın: Harika bir tahminci, yeni trendler ve teknoloji konusunda nabzını tutar. Sosyal medya tahminleri yaparken küçük ama sık karşılaşmalardan haberdar olmak yıl sonu telaşından daha iyidir.

 

Geniş bir ağ oluşturun: Haberleriniz için çeşitli kaynaklar arayın. Bunu yaparken mevcut iklimin bütünsel bir görünümünü elde etme olasılığınız daha yüksektir. 

 

Önyargılarınızı bilin: Hepimizin önyargıları var ve onları tanımak savaşın yarısıdır. 

 

Bunu önlemek için varsayımlarınıza meydan okuyan farklı bakış açıları aramanız gerekir. Pazarlama ortamının yanlış bir görselini oluşturan sonuçlara atlamamak da önemlidir.

Pazarlama dünyasındaki tek sabit değişimdir. Bir sosyal medya pazarlamacısı olarak yapabileceğiniz en iyi şey trendler ve teknolojiden haberdar olmak, yeni görüşler ve bakış açıları aramak ve kendi pazarlamanızdaki eğilimleri belirlemektir.

 

10 Şubat 2022 Perşembe tarihinde yayınlandı.



Sosyal Medyada Paylaş
İletişim