Dijital Dönüşüm Nedir?

Teknoloji
Dijital dönüşüm, değişen iş ve pazar gereksinimlerini karşılamak için yeni iş süreçleri ve müşteri deneyimleri oluşturmak veya mevcut olanları değiştirmek için dijital teknolojilerin nimetlerinden yararlanma sürecidir.

Yeni başlayan küçük işletmeler için, iş süreçlerinizi kurmanıza ve daha sonra dönüştürmenize gerek yoktur. Buradaki avantajınız, şirketinizi açtığınız andan itibaren geleceğe hazırlayabilmek. Dijital olarak düşünmek, planlamak ve inşa etmek sizi ve şirketinizi çevik, esnek ve daima büyümeye hazır bir hale getirir. Dijital dönüşüme başlarken birçok şirket, gerçekten doğru şeyleri yapıp yapmadıkları konusunda yanılgıya kapılabiliyor. Cevaplar için okumaya devam edebilirsiniz.

Dijital Dönüşüm Müşteri ile Başlar ve Müşteri ile Biter

İşinizi nasıl ve neyin dönüştüreceğine bakmadan önce, temel bir soruyu yanıtlamanızda fayda var : Kağıt ve kurşun kalemle notlar alırken, dijital teknolojilerin üzerine kurulu dünyayı değiştiren işletmelere nasıl geçiş yaptık?

Dijitalleşme, Analogdan Dijitale Geçiştir

Teknoloji gelişmeden önce işletmeler kayıtları kağıt üzerinde tutuyordu. İster defterlere el yazısıyla, ister belgelere yazılmış olsun, iş verileri analogdu. Bilgi toplamak veya paylaşmak istiyorsanız, kağıtlar ve ciltler, xerox'lar ve fakslar gibi fiziksel belgelerle uğraşılıyordu. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, kağıt kalemlerin yerini bilgisayarlar aldı ve çoğu işletme bilgilerini, dijital dosyalara dönüştürmeye başladı. Bu olaya sayısallaştırma denir.

‘’Dijitalleşme’’, Çalışma Şeklinizi Basitleştirmek İçin Dijital Verileri Kullanmaktır

Yerleşik çalışma yöntemlerini daha basit ve daha verimli hale getirmek için sayısallaştırılmış bilgiyi kullanma sürecine dijitalleşme denir. Bu tanımda yer alan kelimeye dikkat edin: Dijitalleşme, iş yapma şeklinizi değiştirmek veya yeni iş türleri yaratmakla ilgili değildir. Bu, devam etmekle ilgilidir, ancak verilerinize anında erişilebildiği ve tozlu bir arşivdeki bir dosya dolabında sıkışıp kalmadığı için artık daha hızlı ve daha iyi.

Bir örnek verecek olursak, perakende de, saha operasyonlarında veya bir çağrı merkezinde müşteri hizmetlerini düşünün. Dijitalleşme, müşteri kayıtlarının bilgisayar aracılığıyla kolay ve hızlı bir şekilde alınmasını sağlayarak hizmeti sonsuza dek değiştirdi. Müşteri hizmetlerinin temel metodolojisi değişmedi, ancak bir sorgulama başlatma, ilgili verileri arama ve bir çözüm sunma süreci, kağıt defterlerde arama yaparken çok daha verimli hale geldi, bir bilgisayar ekranında veya cep telefonunda birkaç tuşa basarak değiştirildi. Teknoloji geliştikçe, insanlar sadece işlerini daha hızlı yapmak için değil, iş hayatında da bu  teknolojiyi verimli kullanmak için fikirler üretmeye başladılar.

Dijital Dönüşüm, Müşterilerinizle Olan İletişiminize Değer Katar

Dijital dönüşüm, iş yapma şeklini değiştiriyor ve bazı durumlarda tamamen yeni iş sınıfları yaratıyor. Dijital dönüşümle birlikte şirketler bir adım geri atıyor ve iç sistemlerden müşteri etkileşimlerine hem çevrimiçi hem de kişisel olarak yaptıkları her şeyi yeniden gözden geçiriyorlar. “Süreçlerimizi daha iyi karar verme, ezber bozan verimlilikler veya daha fazla kişiselleştirme ile daha iyi bir müşteri deneyimi sağlayacak şekilde değiştirebilir miyiz?” gibi büyük sorular soruyorlar. Artık dijitalleşme hayatımıza tamamen yerleşmiş durumda ve her türden işletme, teknolojiden yararlanmanın akıllı ve etkili yollarını arıyor.

Netflix harika bir örnek. Posta siparişi hizmeti olarak başladı ve gerçek zamanlı video kiralama geleceğini tamamen yıktı. Ardından dijital yenilikler, geniş ölçekli video akışını mümkün kıldı. Bugün Netflix, ultra rekabetçi fiyatlarla büyüyen bir isteğe bağlı içerik kitaplığı sunarak , geleneksel yayın ve kablolu televizyon ağlarını ve prodüksiyon stüdyolarının rolünü aynı anda üstleniyor.

Dijitalleştirme, Netflix'e yalnızca video içeriğini doğrudan müşterilere aktarma yeteneği vermekle kalmadı, aynı zamanda izleme alışkanlıkları ve tercihleri ​​hakkında benzeri görülmemiş bir içgörü elde etmesini sağladı. Bu verileri, kullanıcı deneyiminin tasarımından şirket içi stüdyolarda ilk gösterime giren şovların ve filmlerin geliştirilmesine kadar her şeyi bilgilendirmek için kullanıyor. Eylemdeki dijital dönüşüm işte budur: Bir işletmenin nasıl yürüdüğünü bildirmek için mevcut teknolojilerden yararlanmak.

İşletmenizi Mutlaka Dijital Dönüşüme Uyarlayın

Dijital dönüşüm, şirketlerin müşteri hizmetlerine yaklaşımını yeniden şekillendirdi. Eskiden, şirketler müşterilerin ister şahsen, ister 800’lü kendilerini bulmasını bekliyordu. Ancak sosyal medyanın yükselişi, reklamcılığı, pazarlamayı ve hatta satış ve müşteri hizmetlerini değiştirdiği gibi hizmeti de değiştirdi. Dijitale yönelen şirketler, sosyal medyayı, tercih ettikleri platformlarda müşterilerle buluşarak hizmet tekliflerini genişletme şansı olarak benimsiyorlar.

12 Ağustos 2021 Perşembe tarihinde yayınlandı.



Sosyal Medyada Paylaş
İletişim